Стартує будівництво «Фабрики-кухні» для закладів освіти Київщини

Стартує будівництво «Фабрики-кухні» для закладів освіти Київщини

Опубліковано:  30 серпня 2022

У Бучі стартує будівництво «Фабрики-кухні» для закладів освіти Київщини. Така «Фабрика-кухня» може підготувати 10 тисяч порцій: постачання їжі стає систематизованим, безпечним та якісним. Контроль технологічного процесу та дотримання норм НАССР відбуватиметься на якісно новому рівні.

Як наголосила перша леді, це частина розпочатої до російського нападу реформи шкільного харчування.

Важко висловити всі емоції, які відчуваєш тут. Як і для кожного українця, для мене це місце невимовного болю за закатованими Росією співвітчизниками. 

Та водночас Буча жива! Вона відновиться й буде не лише місцем пам’яті про російські злочини, а й місцем нового повноцінного життя.

Тому саме тут починаємо реалізацію великого проєкту – «Фабрика-кухня».

Це частина нашої реформи шкільного харчування ще з мирного життя – ми планували побудувати великі підприємства, які забезпечуватимуть харчуванням десятки навчальних закладів. 

Реформу перервав російський напад. У перші місяці повномасштабного російського вторгнення, як ми всі пам’ятаємо, йшлося вже не про принципи харчування, а про те, щоб дітям і дорослим було що їсти взагалі…  

Але зараз ми розпочинаємо навчальний рік. Це те, чого дуже не хоче агресор – щоб наші діти навчалися й мали нормальне життя. Але вони обов’язково здобуватимуть знання.

І в них буде найкраще здорове харчування, як ми й планували ще до російського нападу. І, зокрема, завдяки першій у країні фабриці-кухні здорове харчування отримають учні постраждалої Бучанської та сусідніх громад – Бородянки та Немішаєвого. І забезпечить харчуванням понад 30 шкіл Бучанської, Бородянської, Немішаївської громад.

Проєкт стане можливим завдяки фінансовій підтримці мецената й бізнесмена пана Говарда Баффета. Він особисто сказав мені, що хоче брати участь у відновленні України. Закликаю до цього й інших потенціальних доброчинців: відновлення вже почалося, долучайтеся! І нормальне харчування для наших дітей – одна з найважливіших його складових.

Це повернення проєкту Олени Зеленської із реформи шкільного харчування в рамках відбудови України.

Меценатом проєкту став Говард Баффет, американський філантроп та бізнесмен, син відомого інвестора Воррена Баффета.

Очікується, що «Фабрика-кухня» запрацює 1 вересня 2023 року.