Реформа шкільного харчування в закладах освіти триває

Реформа шкільного харчування в закладах освіти триває

Опубліковано:  29 серпня 2023

Оновлення відбуваються в межах реформи системи харчування в закладах освіти, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською. До процесу реалізації реформи залучені представники МОЗ, Міносвіти, Мінекономіки, Держпродспоживслужби, Антимоно-польного комітету, Мінагро, Мінфіну, Мінінфраструктури, дієтологи, а також громадські організації та міжнародні партнери.

До початку навчального року відбулось ряд змін, а саме:

  1.  Внесено зміни до «Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

    Відповідна постанова забезпечить удосконалення організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, у яких організація гарячого харчування є неможливою та\або економічно недоцільною, доповнено новим пунктом, що надасть можливість додати технологічні моделі організації харчування та запровадити у закладах дошкільної освіти організацію кейтерингу.

    Постанову доповнює Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305.

  2. Завершено верифікацію (технологічних карток) на страви та вироби, що готуватимуть дітям у дошкільних навчальних закладах. 

    Відповідний пакет містить понад 400 карток з рецептами страв, які можна використовувати під час складання оновленого дитячого меню, наприклад, у садочках.

    Страви та вироби з верифікованого переліку можна вносити до будь-якого сезонного меню. В ньому наведені необхідні розрахунки (вага брутто/нетто, енергетична цінність тощо), зазначені процеси приготування та температурні режими. Крім того, документи переведено в більш зручний для роботи формат, який дозволяє автоматизувати розрахунки для потрібної кількості порцій тієї чи іншої страви.

    Раніше меню складали на два тижні для зимово-весняного і літньо-осіннього періодів року. Реформа започаткувала, що воно має бути сезонним із розрахунку на 4 тижні. Такі зміни дозволять урізноманітнити раціон дітей та спонукати упорядників меню використовувати продукти, притаманні для конкретної пори року.

  3. Частина закладів освіти, в яких відновлено навчальний процес приєднаються до реалізації спільного проєкту з «Всесвітньою продовольчою програмою при Організації Об’єднаних Націй (ВПП ООН) щодо надання фінансової підтримки закладам загальної середньої освіти у 2023/24 навчальному році».

    Відповідна постанова передбачає надання фінансової підтримки закладам загальної середньої освіти у 2023/24 навчальному році для відшкодування коштів, витрачених на організацію гарячого харчування учнів 1-4 класів, та забезпечить вдосконалення організації харчування у закладах загальної середньої освіти, що вплине на спроможність територіальних громад забезпечити гаряче харчування для здобувачів освіти;

Джерело: Знаїмо