Регіональні форуми: Хмельницька і Вінницька області вдосконалюють систему шкільного харчування

Регіональні форуми: Хмельницька і Вінницька області вдосконалюють систему шкільного харчування

Опубліковано:  04 жовтня 2023

2 жовтня 2023 року — у регіонах України тривають активні заходи щодо удосконалення системи шкільного харчування. Протягом вересня дві області, зокрема Хмельницька й Вінницька, організували та провели обласні форуми, спрямовані на ознайомлення представників місцевих громад і органів місцевого самоврядування з можливостями реформи та поліпшення якості й забезпечення здоровою і смачною їжею учнів навчальних закладів.

Нагадаємо, реформу розпочато у 2020 році з ініціативи першої леді Олени Зеленської та за підтримки профільних міністерств, державних установ, міжнародних партнерів, українських фахівців та громадських активістів.

Під час форумів, що організували Хмельницька й Вінницька обласні військові адміністрації, учасники, серед яких були представники ОВА, органів місцевого самоврядування, територіальних громад та освітяни областей, мали змогу ознайомитися із практичними аспектами впровадження реформи, оцінити її ефективність на місцях та поділитися першими результатами.

На форумах також виступили представники профільних міністерств та державних структур, які дотичні до впровадження реформи шкільного харчування, а також представники проєктного офісу реформи: 

  • Дмитро Соловей, керівник напряму «Прозорро Маркет» централізованої закупівельної організації ДУ «Професійні закупівлі»;
  • Наталія Щирова, начальниця відділу з питань безпечності харчових продуктів Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів Мінагрополітики;
  • Ірина Шумік, генеральна директорка Директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України.

Спікери поділилися методичними рекомендаціями і презентували різні підходи до впровадження програми в навчальних закладах. Також обговорили актуальні питання, пов'язані з удосконаленням процедури закупівель, вибором нових моделей харчування, контролю якості харчування дітей, модернізацією харчоблоків та іншими аспектами реформи.

Важливою частиною форумів стало обговорення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період 2023–2027 років. Вона передбачає оновлення матеріально-технічної бази харчоблоків закладів освіти, вибір моделі організації харчування та навчання кухарів. Презентував Стратегію керівник офісу реформи шкільного харчування та голова правління Національної асоціації громадського харчування Орест Степаняк. 

Хмельницька область 

У Хмельницькій області до заходу долучилися перший заступник начальника ОВА Cергій Тюрін, заступник начальника ОВА Володимир Юр'єв, представники громад й очільники навчальних закладів.

Пан Тюрін закликав керівників громад і освітянське середовище активно долучитися до реалізації Стратегії та опікуватися впровадженням новітніх підходів, наголосивши на важливості якості здорового харчування для дітей.

За словами заступника начальника ОВА Володимира Юр’єва, Хмельницька область активно працювала над упровадженням реформи, але російське вторгнення уповільнило реалізацію багатьох запланованих заходів щодо поліпшення цієї сфери. В області вже є приклади успішної реалізації передових ідей харчування у закладах освіти, зокрема впровадження кейтерингу в школах.

Вінницька область

У Вінницькій області спікерами були: начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов, директор Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА Володимир Буняк, директорка Департаменту освіти Вінницької міської ради Оксана Яценко, начальниця управління Жмеринської міської ради Аліна Твердохліб, начальниця відділу освіти та спорту Бершадської міської ради Оксана Тартачна і директорка Державного професійно-технічного навчального закладу «Вінницьке вище професійне училище сфери послуг» Валентина Балицька.

«Попри виклики, пов’язані з війною, формулюємо чітке бачення алгоритму дій на місцевому рівні, щоб реформа системи шкільного харчування була успішно впроваджена у кожній громаді регіону. Працюємо на результат!» — наголосив начальник ОВА Сергій Борзов. І одним з вагомих кроків на цьому шляху, зазначив він, має стати створення кулінарного хабу на базі Державного професійно-технічного навчального закладу «Вінницьке вище професійне училище сфери послуг», у якому навчатимуть кваліфікованих кухарів.

Та найважливішим підтвердженням того, що зміни в системі шкільного харчування можуть успішно реалізовуватися і під час війни, стали практичні кейси, які презентували представники громад обох областей.

Довідково 

Форуми цього типу стали традиційними й важливими платформами для обговорення питань і проблем, пов'язаних з упровадженням змін у системі шкільного харчування. З 2022 року їх регулярно проводять в різних регіонах України й сприяють обміну досвідом і знаннями в межах громад.

Організаторами таких заходів є представники обласних адміністрацій, які в межах партнерських зустрічей відвідують освітні заклади Київської області, у яких подекуди вже успішно впроваджено інноваційні підходи до організації харчування учнів. Під час зустрічей вони отримують інформацію від представників місцевого самоврядування і керівників освітніх закладів щодо практичних аспектів упровадження реформи, оцінюють ефективність нових моделей організації харчування на місцях і намагаються зрозуміти, як ефективно реформувати систему на місцевому рівні й подавати цю інформацію громадам у своїх регіонах.

Раніше такі форуми відбулися в Одеській, Тернопільській та Полтавській областях. У вересні цього року їх провели Вінницька та Хмельницька області. До кінця року форуми планують ще у чотирьох інших областях країни.

Джерело: