Можливості оцінки показників маси тіла у дітей та підлітків.

Можливості оцінки показників маси тіла у дітей та підлітків.

Опубліковано:  10 жовтня 2023

Зрозуміти, що дитина має проблеми з вагою, не завжди можна за самим лише зовнішнім виглядом.

Одним зі способів визначити, чи має людина ризик розвитку захворювань, пов’язаних із надлишковою вагою й ожирінням, є визначення індексу маси тіла (ІМТ). Це – вага людини в кілограмах, поділена на квадрат зросту в метрах.

Проте така формула розрахунку «працює» лише для дорослих. У дітей та підлітків (у віці від 2 до 20 років) застосовують порівняння середньостатистичного співвідношення квадрата зросту до ваги у дітей аналогічного віку та статі.

 Щоби спростити розрахунки для медичних фахівців, а також для батьків, на платформі про здорове шкільне харчування «ЗнаЇмо» Українським інститутом розвитку освіти в партнерстві з UNICEF, SoftServe, Асоціації дієтологів України створений калькулятор ІМТ. Це дуже зручний інструмент, що враховує всі можливі перемінні величини і може швидко визначити ІМТ дитини.

Для комплексної діагностики стану здоров’я ІМТ не може існувати сам по собі, а є лише одним із критеріїв оцінювання разом із рівнем фізичної активності, харчовими звичками, сімейною медичною історією тощо.