Львівський регіональний форум "Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи”

Львівський регіональний форум "Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи”

Опубліковано:  23 листопада 2023

Медики, освітяни та представники громад Львівщини обговорили важливі аспекти впровадження реформи шкільного харчування в області та важливість здорових харчових звичок у боротьбі з неінфекційними захворюваннями. 

21 листопада у Львові відбувся Регіональний форум "Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи”. Захід пройшов за ініціативи Львівської обласної державної адміністрації та за підтримки ЮНІСЕФ у співпраці з Львівським обласним центром контролю та профілактики хвороб. До його проведення долучилась команда проєктного офісу реформи шкільного харчування. 

Форум став продовженням циклу заходів, які після відвідин Київщини організовують обласні державні адміністрації для представників своїх громад, щоб передати успішний досвід Київської області у сфері оновлення системи харчування в закладах освіти. Крім того, метою заходу було ознайомлення представників громад Львівщини з недавно затвердженою Стратегією Реформи шкільного харчування, надання практичних рекомендацій та обговорення розробки регіональних стратегій.

Проте подія у Львові мала свої особливості. Окрім традиційного переліку спікерів та слухачів до нього долучились представники системи охорони здоровʼя як національного, так і регіонального рівня. Це дозволило детально висвітлити вплив правильного харчування на здоровʼя не тільки дітей, але й дорослих, необхідність залучення до реформи й медичної спільноти. Крім того, до форуму в офлайн форматі долучились спікери, які зазвичай були присутніми онлайн. 

Участь у зустрічі взяли Заступниця Міністра охорони здоров'я України з питань європейської інтеграції Слободніченко Марина, Начальник обласної військової адміністрації Максим Козицький, Генеральний директор Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іванченко, представники профільних міністерств та структур, зокрема Міністерства освіти й науки України, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Держпродспоживслужби України, представники Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ Україні, шеф-кухар, громадський активіст, ідеолог проєкту з поліпшення культури харчування Cult Food Євген Клопотенко, команда проєктного офісу реформи шкільного харчування та освітньо-інформаційного порталу ЗНАЇМО.

Під час першої панелі форуму Марина Слободніченко, Заступник Міністра охорони здоров'я України з питань європейської інтеграції, розповіла присутнім про нездорові харчові звички українців як одну з основних причин високого рівня захворюваності на неінфекційні хвороби та низької тривалості життя в Україні.  

"Забезпечення якісного харчування дітей – це інвестиція у їхнє здоров'я та майбутнє нашої країни”, - наголосила Марина Слободніченко.

Генеральний директор Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іванченко нагадала присутнім, що правильне харчування – а це і режим харчування, і співвідношення білків, жирів, вуглеводнів, вітамінів, мінеральних речовин, належна енергетична цінність – це ефективна профілактика багатьох захворювань.

Лікарі загальної практики сімейної медицини повинні надавати поради щодо профілактики хвороб, до яких може призвести неправильне харчування. Це і гастрити, і виразкова хвороба шлунка, ожиріння і навіть рак. Також може виникати анемія, цинга, ендемічний зоб та багато інших хвороб, - розповіла пані Наталя. - Якщо людина вже захворіла, то правильно підібрана їжа – це ліки! В лікарні організацією харчування кожного пацієнта повинні займатися лікарі

В цьому світлі реформа шкільного харчування є важливим кроком до забезпечення захисту здоровʼя дітей.  

Як зазначив під час зустрічі очільник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький, Львівщина вже зробила чимало на шляху змін та має чимало позитивних результатів. 

“За останні три роки ми закупили обладнання для їдалень та харчоблоків 106 закладів загальної середньої освіти Львівщини. У 78 закладах облаштували повністю нові харчоблоки. Але, на жаль, досі в області є 135 шкіл, де через застарілі комунікації неможливо організувати процес приготування гарячої їжі”, - розповів пан Козицький.

Щоб вирішити цю проблему, в області започаткували проєкт «Опорна кухня»: в області обрали опорні заклади загальної середньої освіти, на базі яких облаштують сучасні харчоблоки. В них харчуватимуться не тільки учні опорних шкіл, але і школярі десятків малокомплектних закладів освіти з навколишніх сіл.

Своєю чергою Євген Клопотенко, шеф-кухар, громадський активіст, ідеолог проєкту Cult Food розповів, що зараз його команда за підтримки та Міністерства освіти України та партнерів та донорів працюють над низкою проєктів, які допоможуть полегшити кухарям перехід на новий формат роботи. Йдеться про розробку нового меню та технологічних карток страв, навчання кухарів та проведення низки просвітницьких заходів для дітей. 

“Ніхто не любить міняти свої звички, а в реформі шкільного харчування без цього не обійтися. Свої погляди на їжу мають змінити не тільки діти, але й дорослі. Та попри певний супротив, я точно знаю, що в майбутньому нам подякують за ту роботу, яку ми сьогодні робимо”, - резюмував пан Клопотенко.

Дороговказом та суттєвою підтримкою для впровадження змін в системі. Харчування в закладах освіти має стати затверджена Кабінетом міністрів Стратегія реформи.

“Зараз ми маємо дорожню карту нашої роботи до 2027 року. В ній чітко прописані пріоритетні напрямки роботи та план дій на 2024 рік. На її основі мають бути розроблені та прийняті регіональні стратегії та плани на місцях. Без цього якісно та ефективно впровадити зміни в громадах буде неможливо. Команда Проєктного офісу реформи та кожне з дотичних Міністерств, структур та відомств максимально сприятимуть та допомагатимуть колегам на місцях це зробити. Ми відкриті та на звʼязку, адже робимо спільну справу”, - сказав голова правління ГО “Асоціація реформи шкільного харчування” та очільник проєктного офісу Орест Степаняк

Профільний заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко під час участі в одній з дискусійних панелей також наголосив, що на Львівщині створять робочу групу, в межах якої визначать чіткі кроки для впровадження реформи на місцях:

«До складу робочої групи увійдуть представники від кожної громади, яка відпрацює бачення з реалізації реформи по громадах. Метою робочої групи буде напрацювання плану для співфінансування державою та громадами заходів з реалізації реформи. Успішний приклад такої співпраці на Львівщині вже є – це закупівля автобусів «Школярик».

Іншим важливим аспектом є формування ефективної мережі освітніх закладів, що дозволить раціонально використовувати бюджетні кошти на розвиток освіти, а також подбати про модернізацію шкільного харчування»
, – додав Іван Собко.

На важливості комунікації та просвітницької діяльності щодо важливості правильного харчування учасникам форуму під час заключної панелі заходу розповів методист Українського інституту розвитку освіти Ярослав Маляренко . Фахівчиня з соціальних і поведінкових змін Представництва ЮНІСЕФ в Україні Оксана Пейчева анонсувала старт інформаційної кампанії для дітей та підлітків "Головне – що всередині".

Захід завершився обговоренням конкретних заходів та подальших кроків для успішної реалізації реформи шкільного харчування у Львівській області.

Джерело: Знаїмо