Зміни та сучасні тенденції в організації харчування в закладах загальної середньої освіти

Зміни та сучасні тенденції в організації харчування в закладах загальної середньої освіти

Опубліковано:  29 серпня 2022

«Зміни та сучасні тенденції в організації харчування в закладах загальної середньої освіти» — семінар під такою тематикою об’єднав понад 50 педагогів профтехів з 5 регіонів України. Шкільне харчування з 1 вересня 2022 року має набути нового значення, набуті знання отримані під час навчання педагоги викладатимуть кухарям шкільних їдалень в регіонах.

Як зазначила директорка директорату професійної освіти Ірина Шумік:


«Ми мусимо позбавитися старих радянських міфів про здорове харчування дітей, на кшталт користі молочної каші з хлібом або безперервного вживання м’яса. Першою ланкою, яка повинна зрозуміти основи збалансованого харчування, є кухарі в школах. Діти також мусять навчитися у закладі не тільки рахувати, критично мислити або говорити англійською, але й вести здоровий спосіб життя, правильно харчуватися та займатися спортом».

Наразі всі учасники семінару оновили знання щодо санітарних норм, технологічної документації, удосконалили навички складання меню, зокрема й без глютену, лактози та молока. Розпочали також використовувати цифрові інструменти для підготовки калькуляційних карток, застосовувати системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. Команді кухарів продемонстровано на практиці особливості використання сучасного технологічного обладнання, призначеного для шкільних їдалень, відпрацьовано нові методики приготування смачних та безпечних страв шкільного меню.

Наприкінці педагоги пройшли підсумкове тестування та виконали домашню роботу зі складання дієтичного меню для шкільної їдальні. Учасники отримали сертифікати фахових тренерів для здійснення підвищення кваліфікації кухарів шкільних їдалень.

Головною метою даного заходу було навчити пілотну команду для поширення досвіду в регіонах, які мають стати центрами навчання для інших.

До спікерів заходу долучився й кулінарний експерт Євген Клопотенко. Він розповів про проєкт «Нове шкільне харчування» та власний збірник рецептур страв для харчування дітей.

Семінар для тренерів створений Програмою ЄС «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України» спільно з МОН, Національним управлінням у справах освіти та молоді Естонської Республіки та громадською організацією «Національна асоціація громадського харчування».