Держпродспоживслужба інформує щодо безпечного та повноцінного харчування школярів за підсумками 2022 року.

Держпродспоживслужба інформує щодо безпечного та повноцінного харчування школярів за підсумками 2022 року.

Опубліковано:  21 березня 2023

З метою безпечного та повноцінного харчування школярів у 2022 році Держпродспоживслужбою розглянуто майже 16 тис. сезонних меню

Під час дії воєнного часу в закладах освіти відповідно до їх відкриття, фахівцями Держпродспоживслужби здійснювався контроль за дотриманням санітарного законодавства під час організації навчально-виховного процесу, а також безпечного та повноцінного харчування школярів.

З метою забезпечення харчування дітей в закладах освіти у 2022 році спеціалістами територіальних органів Держпродспоживслужби опрацьовано близько 16 тис. перспективних чотиритижневих меню для закладів освіти, із них 89 % погоджено.

Відповідно до отриманих заяв керівників закладів освіти опрацьовувалося і погоджувалося чотиритижневе сезонне меню та надавалася необхідна консультативна допомога щодо його доопрацювання.

Фахівцями Держпродспоживслужби в закладах загальної середньої освіти також розглянуто та проаналізовано майже 4 тис. (у 2021 році - 11,3 тис.) щоденних меню-розкладів, із них у кожному п’ятому (20 %) виявлено відхилення щодо виконання норм натурального (здорового) харчування.

Переважна більшість порушень стосувалася складанню меню-розкладів без врахування технологічної документації на страви та вироби (не співпадав теоретичний та фактичний об’єм страв), меню-розклад не відповідав погодженому примірному чотиритижневому сезонному меню, не проводився щомісячний аналіз виконання норм харчування тощо. За результатами розгляду керівниками закладів надавалися рекомендації щодо усунення порушень.

При перевірці у 1650 закладах загальної середньої освіти асортименту харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та у торговельних апаратах, порушення склало у майже 5 % закладів загальної середньої освіти.

З метою навчання працівників та керівників закладів освіти активно проводились онлайн-семінари щодо створення належних умов навчання, організації харчування та додержання санітарно-протиепідемічних правил і норм шкіл та розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у сучасній українській школі.

Окрім того, для підвищення санітарно-освітніх знань, у тому числі стосовно запобігання та зниження рівня харчових отруєнь серед дітей було проведено 1201 лекцію, 37785 бесід, підготовлено 978 статей для преси, 104 виступи на радіо та 72 - на телебаченні.

Спільно з місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування з метою збереження здоров'я та формування здорового способу життя серед дітей проведено 1780 нарад, 484 семінари та 65 колегій.