Держпродспоживслужба інформує про основні вимоги до організації харчування дітей в закладах освіти, відпочинку та оздоровлення

Держпродспоживслужба інформує про основні вимоги до організації харчування дітей в закладах освіти, відпочинку та оздоровлення

Опубліковано:  03 травня 2023

Харчування дітей в дитячих садочках, школах, санаторіях тощо є одним із важливих аспектів збереження дитячого здоров’я та формування корисних звичок. За безпечність та якість такого харчування, згідно вимог законодавства, відповідають оператори ринку, що здійснюють організацію харчування дітей в закладах освіти та оздоровлення.

Держпродспоживслужба нагадує, що відповідно до статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані:

  • забезпечувати дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу;
  • зареєструвати потужності та/або отримувати експлуатаційний дозвіл;
  • забезпечувати виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів щодо окремих показників якості;
  • забезпечувати простежуваність харчових продуктів;
  • розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках;
  • вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини;
  • компенсувати відповідно до закону шкоду, заподіяну споживачам внаслідок споживання харчового продукту, якщо судом буде доведено причинно-наслідковий зв’язок між цією шкодою і діяльністю та/або бездіяльністю оператора ринку, крім випадків, установлених законом.

Стосовно закладів освіти, оздоровлення та відпочинку, в яких організовано харчування шляхом приготування та реалізації готових страв власного виробництва, керівник такого закладу самостійно затверджує примірне чотиритижневе сезонне меню за погодженням з територіальним органом Держпродспоживслужби (крім випадків, коли використовується меню, рекомендоване Міністерством охорони здоров’я України (МОЗ)), а також щоденне меню-розклад. У разі наявності організовує роботу буфету та затверджує його асортимент з урахуванням встановлених МОЗ вимог до організації харчування, переліку харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та торговельних апаратах у закладах загальної середньої освіти, відповідно до пункту 19 розділу «Організація харчування» Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305 (далі – Порядку).

Звертаємо увагу, що пунктом 47 Порядку регламентовано, що у закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку заборонено замовляти та використовувати/реалізовувати:

  • технологічно-оброблені м’ясні та рибні продукти,
  • м’ясо та яйця водоплавної птиці,
  • річкову рибу,
  • харчові продукти (в тому числі снеки) із вмістом солі понад 0,12 грама натрію або еквівалентної кількості солі на 100 грамів готового продукту,
  • харчові продукти з вмістом цукрів понад 10 грамів на 100 грамів готового продукту,
  • харчові продукти з вмістом синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів,
  • непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені з непастеризованого молока,
  • гриби,
  • каву та кавові напої,
  • рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва (крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів),
  • газовані напої, зокрема солодкі газовані та енергетичні напої,
  • непастеризовані соки,
  • продукцію домашнього виробництва.

Також не допускається використання молока без кип’ятіння, сиру кисломолочного, сметани без термічної обробки. Забороняється виготовлення кислого молока “самоквасу”, холодців, м’ясних і рибних салатів, холодників, паштетів, зельців, форшмаку, виробів у фритюрі, макаронів “по-флотськи” із сиром м’яким, сиром кисломолочним або м’ясом, млинців із сиром м’яким, сиром кисломолочним або м’ясом, кремів, морсів, напоїв із штучними барвниками, ароматизаторами та підсолоджувачами.