Яскрава хурма – насолода з користю для здоров’я

Опубліковано:  08 грудня 2022
Піднос застелений листями хурми на якому лежать спілі фрукти хурми

Хурма є національним фруктом Японії. У цій країні її цвітіння — не менш важливий культурний феномен, аніж цвітіння сакури. З латини назва хурми Diospyros перекладається як "їжа богів". Японці вважають її плоди божественними та споживають у великих кількостях.

В Україні цей фрукт є вельми популярним протягом останніх багатьох років, сьогодні у крамницях можна знайти одразу декілька його видів. Хурма дозріває восени, її сезон триває між вереснем і груднем. Споживаючи цей фрукт ми отримуємо збалансований комплекс поживних речовин, включаючи харчові волокна, калій, фосфор та вітамін С.


🟠 РІЗНОВИДИ

Існує два сорти хурми: азійська й американська. 

Корінні американці століттями споживали американську хурму Diospyros virginiana, яку їли в сухому вигляді або запікали в хлібі. Американська хурма, як правило, росте в дикому вигляді та не культивується. 

Diospyros kaki, японська хурма, - той сорт, який зазвичай потрапляє у магазини. Є два популярних сорти японської хурми:

  • Хачія: має форму жолудя та терпкий смак через високий вміст таніну. Її найкраще їсти дозрілою або перезрілою. У плодів глянцева темно-оранжево-червона шкірка і темно-жовта м’якоть з чорними смугами. 
  • Фую: має форму томату. В’яжучий присмак відсутній, тому її можна їсти ще твердою або недозрілою. Шкірка плодів темно-помаранчева, а м’якоть - світло-помаранчева. 


🟠 ПЕРЕВАГИ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я

Плоди хурми багаті поживними речовинами та мінералами. Їх концентрації варіюються в різних сортах хурми, але більшість мають особливо високі концентрації поживної речовини криптоксантину-бета та мінералу калію.

Хурма також є хорошим джерелом клітковини, фосфору, кальцію, вітамінів С та А.


🟠 КОРИСНА ДЛЯ ЗОРУ

У японській хурмі міститься висока концентрація вітаміну А. Споживання цього вітаміну підтримує функції органу зору, зокрема, допомагає людям краще бачити в темряві. Вітамін А також має різноплановий позитивний вплив на імунну систему людини.


🟠 БАГАТА АНТИОКСИДАНТАМИ

Терпкі сорти хурми виявляють дуже високу антиоксидантну активність, яку можна порівняти з полуницею і чорницею. Це робить їх чудовим доповненням до будь-якої здорової моделі харчування.

Антиоксиданти запобігають наслідкам окислювального стресу, викликаного впливом агресивних вільних радикалів. Окислювальний стрес відіграє значну роль у розвитку таких проблем зі здоров’ям, як рак, серцево-судинні захворювання, діабет і нейродегенеративні захворювання, наприклад хвороба Альцгеймера.

Хоча організм виробляє власні антиоксиданти, багато цих речовин надходить у складі корисних харчових продуктів. Вживання їжі з високим вмістом антиоксидантів допомагає протидіяти негативному впливу вільних радикалів.


🟠 МАЄ ПРОТИЗАПАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ

Дослідження на щурах виявило, що антиоксидантні властивості хурми, ймовірно, зменшують запалення, а також пошкодження тканин. Протизапальній дії сприяє вміст вітаміну С у хурмі. Цей вітамін пов’язаний зі зменшенням ризику багатьох захворювань та їхніх небезпечних наслідків, включаючи хвороби серця, діабет і рак передміхурової залози.


🟠 Є ДЖЕРЕЛОМ КЛІТКОВИНИ

У хурмі багато клітковини (рослинних харчових волокон), особливо якщо її висушити. Споживання клітковини допомагає знизити рівень «поганого» холестерину в організмі. Розчинна клітковина, яка міститься в хурмі, може зв’язуватися з холестерином у травній системі та виводити його з організму.


🟠 ПОЖИВНА ЦІННІСТЬ

100 грамів сирої японської хурми містять 70 калорій; 18,59 грамів вуглеводів; 0,58 грама білків; 0,19 грама жирів; 3,6 грами клітковини; 81 мікрограм (мкг) еквіваленту ретинолу (вітамін А); 7,5 міліграма (мг) вітаміну С; 253 мкг бета-каротину; 1447 мкг бета-криптоксантину; 161 мг калію; 17 мг фосфору; 8 мг кальцію; 1 мг натрію; 150 мкг заліза.


🟠 ГІПОТЕТИЧНІ РИЗИКИ СПОЖИВАННЯ ХУРМИ

Більшість людей можуть їсти хурму без побічних ефектів. Зверніть увагу на такі моменти: 

  • Вживання великої кількості хурми може спричинити утворення безоарів. Безоар — це тверда маса, яка здатна призвести до непрохідності шлунка. Підтипом безоару є діоспіробезоар. У цьому випадку дубильні речовини та вміст неперетравлюваної клітковини поєднуються зі шлунковою кислотою, утворюючи тверду масу. Водночас, слід підкреслити, що діоспіробезоари зустрічаються вкрай рідко. 
  • Алергічні реакції на хурму трапляються нечасто. Алергія може бути легкою з такими симптомами, як біль у животі або нудота. Однак алергія на хурму може призвести і до анафілактичного шоку. Деякі дослідження припускають, що існує зв’язок між алергією на латекс і можливістю алергічних реакцій на хурму.


🟠 ХУРМА ЯК КОМПОНЕНТИ ЗДОРОВОЇ МОДЕЛІ ХАРЧУВАННЯ 

Найкраще купувати хурму, поки вона ще тверда і незріла. Плоди можуть дозрівати разом з іншими фруктами. Якщо ви хочете прискорити процес дозрівання, покладіть хурму поруч з бананами або яблуками. Ці фрукти виділяють газ етилен, який сприяє швидшому дозріванню.  

Хурму Фую можна споживати як стиглою, так і незрілою. Хурма Хачія краще смакує м’якою, оскільки вона менш гірка. 

Їсти ці плоди можна різними способами. Як окрему страву: нарізати скибочками, розрізати навпіл і вичерпувати м'якоть ложкою або їсти як яблуко. 

Також хурму можна додавати в страви. Наприклад: 

  • покласти сушену хурму в хліб, торти та іншу випічку,
  • використати свіжу хурму в салатах, соліннях або соусах,
  • подрібнити м'якоть в йогурт або морозиво,
  • спробувати сушену або свіжу хурму як начинку до пластівців, мюслі або граноли.

Хурма є надзвичайно універсальним фруктом з багатьма перевагами для здоров’я – якщо їсти її у помірних кількостях. Не варто з’їдати забагато хурми за один раз, оскільки надмірне її споживання може спровокувати загострення функціональних кишкових розладів.

#хурма #здорове харчування