Трав’яні чаї мають значну популярність, яка продовжує зростати. Вони мають репутацію корисних і безпечних. Споживачі надають перевагу їм перед чорним або зеленим чаєм через відсутність кофеїну, а також завдяки більшій пропозиції інгредієнтів та смаків.
Багато говориться про користь трав’яних чаїв, але вкрай рідко говорять про ризики від їх вживання. Варто знати, що саме ви п’єте і як це впливає на ваш організм.
Такі чаї виготовляються з різноманітних ароматних трав, які здавна вживають люди. Найбільша небезпека трав’яних чаїв полягає в тому, що одна і та ж рослина може бути лікувальною і шкідливою залежно від дози. До того ж, може бути індивідуальні особливості впливу рослин, особливо у людей, які мають хронічні захворювання.
До прикладу, трава беладона має довгу терапевтичну історію. Ця рослина з тої ж родини, що й томати, картопля та тютюн. Беладону застосовують для лікування астми, пневмонії, розладів травлення та м’язової слабкості. Вона може полегшити головний біль, симптоми синдрому подразненого кишківника, прояви менопаузи та розширити бронхи при їхньому спазмі. Квітка беладони в дуже малих дозах має лікувальні властивості, але смертельна у великих кількостях. Це потужна отруйна рослина, що містить до 20 різних і потужних алкалоїдів.
Шанувальники трав’яних чаїв можуть бути здивовані небезпекою багатьох звичайних трав, які використовуються для приготування чайних сумішей. Сам факт того, що чимало трав’яних чаїв мають доведену користь для здоров’я, є попередженням. Це означає, що трави взаємодіють з організмом, і ця взаємодія відбувається на біохімічному та фізіологічному рівнях.
Компоненти трав’яного чаю не є інертними, а медичні переваги цих трав походять від їхнього значного впливу на біохімічні реакції та ключові процеси в органах і тканинах. Трави, чаї з них або фармакологічні засоби можуть зумовлювати їхні суттєві зміни. Ризики від вживання рослинних засобів можуть бути вищими внаслідок відсутності достатніх досліджень, у тому числі із визначенням безпечної дози вживання.