Калій: як отримувати необхідну кількість?

Опубліковано:  26 жовтня 2022

Калій – мінерал, від якого значною мірою залежать фізіологічні функції організму, зокрема серцево-судинної системи та кровообігу. Однак замала або завелика кількість цього мінералу може бути ризикованим для вашого серця. На рівень калію в організмі впливають харчування, ліки та робота нирок.

Якщо ви їсте багато овочів, бобових і фруктів, ви, ймовірно, отримуєте багато калію у своєму раціоні. Чимало продуктів рослинного походження не тільки багаті калієм, а й мають природний низький вміст натрію, що допомагає підтримувати артеріальний тиск у межах норми. Рекомендована щоденна норма калію - 3500-4700 мг.

Порушення балансу між надходженням калію і натрію на користь останнього створює умови для підвищення артеріального тиску і, як наслідок, ризику інсультів та інфарктів, передчасної смертності.


  1. ЗАМІННИК НАТРІЮ

    Вчені з Китаю провели клінічне дослідження, що включало майже 21 тисячу людей, більшість із яких мали високий кров’яний тиск та перенесли інсульт. Половина використовувала звичайну сіль (хлорид натрію), інші - комбіновану сіль (до її складу входить 25% хлориду калію та 75% хлориду натрію).

    Через п’ять років спостережень дослідники виявили, що ризик інсульту був на 14% нижчим серед тих, хто вживав замінник солі. Однак застосування таких замінників – це лише один із варіантів зменшення надходження натрію. Адже у Китаї близько 75% споживаної солі додається саме під час приготування їжі.

    В Україні, навпаки, натрію переважно надходить з оброблених продуктів та страв із супермаркетів і ресторанів. Так, в ресторанах перші страви можуть містити понад 2300 мг натрію або 5,75 г солі, що вже перевищує рекомендований щоденний ліміт споживання солі.

  2. КАЛІЙ: НАТУРАЛЬНИЙ ПРОТИ ДОДАНОГО

    Крім використання комбінованої солі, що містять калій, варто звернути увагу на свій вибір у харчуванні. Його треба переорієнтувати на споживання свіжої, необробленої їжі, в якій міститься значна кількість мінералу. Хорошими джерелами калію є запечена картопля, варена біла квасоля, варені соєві боби, диня, банан, шпинат, абрикоси і курага, апельсини, томати та виноград.

    Заміна звичайної солі на комбіновану або використання замість солі більшої кількості спецій є надзвичайно важливими кроками для контролю тиску крові. Але не варто зловживати продуктами з калієм чи з комбінованою калієвою сіллю. Дуже високий рівень калію може викликати небезпечні збої серцевого ритму, а в окремих випадках – навіть зупинку серця.

  3. ВПЛИВ РОБОТИ НИРОК НА РІВЕНЬ КАЛІЮ

    Більшість людей має здорові нирки, які чудово виводять надлишок калію з організму. Водночас, вік, діабет і серцева недостатність можуть порушити функцію нирок. Крім того, деякі ліки змушують нирки утримувати калій. У тому числі препарати, які використовуються для зниження високого кров’яного тиску та серцевої недостатності. До них відносяться так звані калійзберігаючі діуретики: еплеренон, спіронолактон, тріамтерен; Інгібітори АПФ, такі як лізиноприл і раміприл; а також блокатори рецепторів ангіотензину, такі як лозартан і валсартан – всі вони можуть викликати підвищення рівня калію.

    Приймаючи такі ліки, рекомендують зробити аналіз крові, який називається основною метаболічною панеллю (зазвичай проводиться через два-чотири тижні після початку прийому цих ліків). Він допоможе виявити аномальний рівень калію. Якщо ви перебуваєте на стабільному режимі лікування і ваш лікар підтвердить, ваші нирки функціонують добре, ви можете перевіряти рівень калію щороку. Але, щоб бути в безпеці, при прийомі одного із цих препаратів, слід уникати надмірного вживання комбінованої солі, виготовленої із включенням хлориду калію. Регулярне помірне споживати продуктів, багаті калієм не призводить до надмірного підвищення його рівня в організмі.

    Лікарські засобі можуть спровокувати протилежну проблема — надто низький рівень калію, або гіпокаліємію. Вона може спостерігатися при тривалому прийомі певних типів діуретиків (тіазидних та петльових діуретиків).

#калій #здоровехарчування